5 Kasım 2017 Pazar

Manchester by the Sea / Yaşamın Kıyısında (2016)

Yazar Tarih 5 Kasım 2017 Pazar


2016 yapımı filmin yönetmeni ve yazarı Kenneth Lonergan. Başrolde Casey Affleck, Lee Chandler karakteriyle karşımızda.

En iyi başrol ve en iyi senaryo oskarlarını almış, gittiği her festivalden ödülle dönmüş olması dikkat çekici. Müzikleri ve çoğu sahnedeki görüntüler özenle seçilmiş, emek verilmiş bir film olduğu belli.

Amerikan sinema endüstrisinde pek alışkın olmadığımız sadelik ve sakinlikle ilerliyor yapım. Hikaye basit, ancak çok iyi ve detaylı işlenmiş. Karakterler inandırıcı ve gerçek hayatta karşılıkları var.



Yönetmen; Lee Chandler'ı anlatırken, bolca geridönüşler (flashback) kullanmış ve bu sahnelerin geçmişe ait olduğu kolay anlaşılıyor.

Hikayenin kısa özetine gelirsek: Lee Chandler Boston taraflarında tek oda 10 m2 bir bodrumda yaşıyor. Apartman bloklarında kapıcılık, bakım-onarım işleri yapıyor. Oldukça düz ve asosyal bir adam. Çok zorunda kalmadıkça konuşmuyor. Bara gittiğinde ya nedensiz bir kavgaya karışıyor ya da kendisiyle yakınlaşmak isteyenleri sessizliği ile itiyor.



Bir gün gelen telefonla kasabaları Manchester By The Sea'de; hastanede yatan abisi Joe Chandler'in ağırlaştığını öğreniyor. Arabayla hemen yola düşüyor. Hastaneye vardığında ölüm haberini veriyorlar. Joe'nun vasiyetinde 16 yaşındaki oğlu Patrick'in velayetinin Lee'ye verilmesini istediği yer almakta.



Apayrı iki karakter olan Patrick ve amcası Lee'nin bir arada yaşamasının önünde bir çok zorluk bulunuyor. Filmin bu bu noktasından sonra, önlerindeki engellerle mücadele metodlarını ve Lee'yi yaşama karşı bomboş bırakan geçmişteki büyük travmayı öğrenmeye başlıyoruz.

Hiç yorum yok: